Information om trykkteknikker
Silketrykk
Silketrykk er en gammel og mye anvendt trykkemetode som kan brukes til både grafiske og industrielle formål. Imidlertid er det vanligste bruksområdet tekstiler som t-skjorter, piké, stoffposer etc. Metoden kan også brukes til å produsere trykksaker som plakater, men det gjøres ikke så ofte.
I motsetning til mange andre metoder som f.eks. digitaltrykk, er silketrykk en arbeidsintensiv trykkmetode. Det krever fremstilling av spesielle rammer som deretter brukes til å produsere trykket.
Rammen inneholder en spesiell duk som er behandlet med lys og emulgator for å lage ønsket motiv på produktet. Ved avtrykk legges maling på duken, og deretter brukes en gummiskrape for å fordele malingen jevnt over overflaten. Filmen slipper da gjennom fargen på de behandlede stedene og trykket ditt er ferdig!
Du kan bare bruke en farge per film, noe som betyr at du må lage flere rammer hvis du vil ha et flerfarget trykk. Resultatet er et skarpt høykvalitetstrykk med god fargegjengivelse.
Fordeler:
- Stor kontroll
- Detaljert trykk
- God fargegjengivelse
- Kan brukes til en rekke trykksaker
- Mulighet for å blande fargene til ønsket resultat
Ulemper:
- Dyr oppstartskostnad
- Arbeidsintensiv metode
- Langsom tilnærming
- Ikke optimal for store volumer
- Ingen mulighet for å endre trykket etter at rammen er produsert
Offset
Offset er en veldig gammel utskriftsteknikk som kan dateres tilbake til 1800-tallet. Det er også den teknologien som brukes mest i dag, rundt om i verden. I motsetning til digital utskrift, er det en indirekte utskriftsmetode. Dette betyr at trykket foregår fra trykkplate til gummiduk etterfulgt av trykksaken, som vanligvis består av aviser, bøker eller artikler av tre, lær og metall.
Dette er en metode som ikke anbefales for mindre opplag. Kostnadene er rett og slett for høye. I større opplag foretrekkes imidlertid denne metoden. ettersom stykkprisen blir betydelig billigere.
Fordeler med offsettrykk
Selv om denne metoden er mye mer arbeidskrevende enn digital utskrift, gir den mange fordeler. De viktigste er:
Overlegen utskriftskvalitet. Så langt er det ingen metode på markedet som kan brukes til å lage et renere og bedre høykvalitetstrykk.
Muligheten til å trykke på en rekke materialer som papir, tre, lær og metall.
For større utgaver blir stykkprisen mye billigere.
Lengre levetid på både trykk og trykkplate.
Digitaltryckk
Når du skriver ut såkalt digitaltrykk, trengs ingen fysisk original, noe som gjør kostnadene lavere når du skriver ut enklere trykksaker i relativt små utgaver. Digitaltrykk er en utskriftsmetode hvor man ikke trenger å benytte noen trykkplater, i motsetning til andre metoder. I stedet er prosessen fullstendig digital og overføres direkte fra maskinen til materialet som utskriften skal brukes på.
På grunn av dette er det også muligheter for å gjøre justeringer av trykket sent i prosessen, noe som ikke er mulig på, for eksempel, offsettrykk.
Hvilke typer trykksaker kan man bestille med digitaltrykk?
For eksempel kan du bestille visittkort, plakater, flygeblad, skilt, brosjyrer, magasiner, emballasje, etiketter og bøker blant mange flere. Du har også muligheten til å velge mellom forskjellige papirvekter og overflater, for eksempel ubestrøket, bestrøket eller transparent.
Brodering
Brodering er en fin og effektiv måte å merke tekstiler med for eksempel navn og logo. Brodering er slitesterkt og oppleves ofte som mer elegant enn andre trykkemetoder. Dette er utvilsomt den rette metoden hvis du er ute etter et mer eksklusivt uttrykk for profilklær og reklameartikler. Mange velger broderi på klær ved presentasjon, ved for eksempel messer, salg og service. Men det er også et pent og praktisk alternativ for arbeidsklær og sportsklær. Brodering er holdbart og kan sys på alt fra tynne t-skjorter til tykkere jakker og luer/capser. Det fungerer også bra på materialer som fleece og frotté, som kan være vanskeligere å trykke på.
Prisen beregnes ut ifra antall masker logoen eller navnet består av, sammen med hvor mye broderi som ønskes. Vi broderer aldri på plagg som skalljakke og regnjakke på grunn av deres materiell.
Transfer
Transfertrykk brukes hovedsakelig når det er mindre antall plagg (maks 50 som utgangspunkt) som skal trykkes eller når du vil ha en fleksibilitet og kunne merke klær løpende og enkeltvis.
Med transferteknikken så trykkes det aktuelle motivet, logoen osv. på en bærer som deretter påføres ved oppvarming på plagget. På denne måten blir det et holdbart trykk som på klærne som fungerer i selv de tøffeste sammenhenger. For eksempel brukes denne trykkmetoden ofte til arbeidsklær og profilklær for håndverksbedrifter, bilverksteder osv. der slitestyrke er viktig sammen med fleksibilitet til å kunne trykke enkeltplagg løpende.
Et annet tilfelle der Transfer blir brukt, er når overflaten som skal trykkes på er vanskelig å komme til, eller at materiellet har en pustende membran, for eksempel funksjonelle tekstiler. Andre plagg som kan trykkes med denne metoden er luer/capser, sportsklær, arbeidsklær, firmajakker, vesker etc.
I tillegg er det en rekke transfertyper å velge mellom som for eksempel screentransfer, stretchtransfer og reflekstransfer.
Transfer kan brukes til andre produkter enn tekstiler, for eksempel kopper/krus som tåler oppvaskmaskin.
Tampografi
Tampografi (pad printing på engelsk) inneholder tre komponenter: tampo, farge og klisjé. Klisjéen består av stålmaterialer med utformet etset overflate som representerer trykkmotivet. Tampoen er vanligvis lagd av silikongummi som tar opp fargen fra den etsede overflaten på klisjéen og deretter presses mot overflaten til utskriftsobjektet. Det er de unike egenskapene til silikonmaterialet som gjør det mulig å overføre fargen fra klisjéenes overflaten til ujevne overflater.
Tampografi muliggjør fokus på detaljer uten at kvaliteten svekkes. Metoden er utmerket for trykk på buede overflater, både konkave og konvekse. Tampografi er en ofte brukt utskriftsteknikk i produksjon av reklameprodukter som krus, penner, USB-minner, hodetelefoner, termos, golfballer og mye mer. Videre er metoden egnet for utskrift på de fleste materialer som plast, metall, glass, lakkerte overflater og tre.
Gravering
Gravering er en gravert tegning eller tekst på et objekt som vanligvis er i metall, glass eller lignende hardt materiale. De vanligste metodene for gravering er roterende gravering og lasergravering. Metoden som har blitt utviklet mest er den såkalte lasergraveringen. Dette gjøres i de fleste tilfeller dersom det er glass som skal graveres. Tidligere har man skåret inn graveringer i glass, eller skapt sprengning i glasset ved å spraye sand med ekstrem høy hastighet slik at det sliper ned ønsket gravering på ønsket overflate. I dag brukes lasergravering istedenfor å gravere i glass, ved bruk av karbondioksidlaser som er ekstremt kraftfullt.